Masser af hygge!

Så mødtes vi til bestyrelsesmøde og fællesspisning i det nye år 2018, efter at en del af os havde haft lidt travlt i vores hverdagsliv. Vi arbejder ud fra devicen om, at det skal være sjovt, interessant og dejligt at mødes, og ikke føles som et pres, da alt er frivilligt og styret af lyst og glæde.

 

Vi var fuldtallige til mødet, og fik snakket om de næste skridt, der skal tages, nemlig at mødes med kommunen til en større snak om den mulige grund og vilkår, samt mødes i fonden og begynde at finde midler her.

 

Denne gang havde vi en del lyttere til mødet, og de fik da også mulighed for at komme med kommentarer i vores afsluttende runde.

 

Som altid kan du læse referatet fra mødet her.

 

Asger Møller kom ikke alligevel, som er ham, vi snakker om at samarbejde med vedr. det runde Cirkelbo fællesshus med tilhørende lejligheder omkring, men han står stadig klar på sidelinjen og kan bruges til spørgsmål, når vi er klar til det.

 

 

OBS: Dette er kun et fantasi-billede, men visionen er 1 stort fællesshus, hvor glasdomen (nok ikke så høj som på billedet) er i midten over fællesarealet, som vil være vores spisesal med frugtræer og liv. Rundt omkring dette store atrium vil der så være både lejligheder og fællesarealer såsom køkken, vaskeri, meditationsrum, værksted, kreativt værksted, hyggerum til sociale aktiviteter, bordfodbold mm., og mange andre fællesrum, som du kan læse vores visioner omkring i projektbeskrivelsen her.

 

Et fælleshus hvor der altid vil være muligt at møde mennesker, også med fællesspisning og mulighed for spilleaftner, fællessang og andet frivillig hygge, dog med nattero indenfor bestemte tidspunkter i respekt for hinanden.

 

Udenom ville folk så selv kunne bygge deres egne små boliger efter bæredygtige principper, hvor devicen er småt, delvis eller helt off the grid eller koblet på fællesshusets vand men selvforsynende fx. med solceller/solvarmere/brændeovn/røgvaskere/og hvad folk nu ellers er kreative med. Kort sagt er tanken simple living i respekt for vores jord og fremtid med selvbærende varmekilder, el og evt. vand.

 

Vi snakkede om at kontakte forskellige boligforeninger for at høre, om de ville være med til udlejningen og administrationen af lejelejligheder, da en del på ventelisten ønsker enten at bo fast i en lejelejlighed, eller at starte her, mens de gør klar til at bygge deres eget lille tiny/off the grid hus. Det vil så skabe flow i indflytning og udflytning, efterhånden som folk flytter ud i egne små boliger ude på grunden, hvorefter andre så kan komme ind i lejelejligheder. Men ligesom alle andre levefællesskaber, bliver vi nødt til at starte i små etaper og bygge ud derfra. Man kan selvfølgelig også starte i en camping eller skurvogn på egen lille grund og så bruge fælleshuset til bad, toilet og køkken som en start, mens man bygger.

 

 

Vi er begyndt at lære hinanden godt at kende, ikke kun med fis og ballade i bestyrelsen, men også med de folk, der gentagne gange er dukket op, for at vi netop kan lære hinanden at kende og hyggesnakke over madanretningen og fællesspisningsbordet, så vi er allerede i god træning i et mini-Perma, her i Medborgerhuset i Skanderborg, som er vores faste sted til de ca. månedlige mødeaftener. Du kan se de fremtidige mødeaftener her…

 

 

Denne gang var der også sket det sjove, at vi kunne tilbringe noget af aftenen med nogle familier fra Syrien, der havde boet ca. 6 år i Danmark, og derfor godt kunne tale en del dansk. De havde nemlig booket lokalet til denne aften, og det samme troede vi, at vi havde, men der var gået kuk i bookingen. Men da Mira kendte ham, der kunne fungere som deres tolk, så fik vi lov til at være der fra om eftermiddagen kl. 16 til vores møde og starte med spisning kl. 18 som sædvanlig, og så kom de kl. 19, hvor vi så hang ud ca. en time mere.

 

 

Vi fra bestyrelsen stillede os op og fortalte om vores projekt og det vi arbejder henimod, også med de ca. 25% nydanskere, vi gerne vil bo sammen med.

 

Og allerede her fik vi lidt kulturforståelse, fordi ikke alle kender til eller har interesse i Permakultur og en bæredygtig tilgang til boformer og levemåde. Vi appellerede til landsbyfølelsen og fællesskabet, men vi må også sande, at de folk der skal bo med os, selv skal have lyst og interesse til det, samt i måske at bo i lejlighed, da vi jo ikke regner med at bygge rækkehuse eller andre store huse.

 

 

De folk der kommer til at bo med os, hvadenten det er nydanskere eller gammeldanskere, skal selv ville det og være tiltrukket af projektet, så vi skal jo ikke ud at hverve eller overtale nogle, selvom der blev prøvet overtalt ihærdigt henover bordet af nogen. Men vi må huske bare at informere og sprede budskabet om, hvad vi forestiller os, samt at det bliver mere konkret, jo længere henne vi kommer i processen, og så arbejder vi ud fra tilliden til, at der kommer dem til vores levefællesskab, som skal komme, nøjagtig ligesom de gammeldanskere, der har været gentagne gange til vores møder og fællesspisninger.

 

Status lige nu er, at der er 32 på ventelisten, 23 på venteliste til lejebolig og 13 til ejebolig. Og det er til 30-40 boenheder, hvor vi endnu mangler de 25 % nydanskere, evt. i samarbejde med kommunen. Så pladserne bliver hurtigt fyldt op. 

 

Det skal være folk, der føler sig draget til dette fællesskab og denne nytænkende og simple måde at leve på, og det vil ikke appellere til alle, heller ikke nydanskere. Der var også nogle piger, der heller ikke havde lyst til at skifte skole, da de boede langt væk fra Skanderborg, så der er jo mange faktorer, der spiller ind. Selvom der selvfølgelig går nogle år, inden vi begynder at komme helt på plads med fælleshuset.

 

 

Som altid havde vi samskabt et lækkert måltid med nærende plantemad og en smule animalsk, ligesom vi samskaber projektet med hver vores bidrag til fællesskabet.

 

Næste åbne bestyrelsesmøde og fællesspisning er tirsdag den 27. marts, henholdsvis kl. 16 og 18.

 

Vi har også fastsat Generalforsamlingen til at være tirsdag den 8. maj, hvor vi efter fællesspisningen vil afholde valg og byde velkomne til nye ekstra mennesker i bestyrelsen og fonden, samt holde en times tema-oplæg, så det bliver en udvidet aften.

 

OBS: Der vil være indkrævning af det årlige venteliste-anciennitetsbeløb på 100 kr. efter Generalforsamlingen den 8. maj!

 

Har du interesse i at komme til at arbejde i bestyrelsen og fonden og måske derved komme foran i køen til bolig på Perma, så må du gerne skrive en mail om din interesse til perma8660@gmail.com

 

Vi har allerede fået en tilbagemelding efter i onsdags. Vi kan godt bruge flere kræfter, især til Fonden, hvor vi skal til at søge midler til projektet. Så har du mod på at skrive ansøgninger og søge på nettet og komme til lidt møder med os engang imellem, så kom frisk 🙂 Indtil videre er det Mira, Jette og Lotus, alle også i bestyrelsen, som starter på fondsarbejdet, men vi kunne godt bruge ekstra kræfter som ikke nødvendigvis bestrider dobbeltposter.

 

Og ja, vi hygger os! Men vi arbejder totalt på en naturlig tiltrækning til projektet, for man skal kunne være enige i og se sig selv i vores visioner og ønske til at leve på, småt men godt og med fællesskabet og jordens og dens beboeres trivsel i fokus.

 

 

Vil du læse mere om projektet, så kig på projektbeskrivelsen her…